пʼятницю, 31 серпня 2018 р.

3 клас. Спокій і самостійність.

Традиційно, як вже склалось, перед початком нового навчального року розповім про попередній.

Це був рік якогось відпочинку, спокою і збільшення самостійності.

Дякую за спокій вінницькій приватній школі Дельфін. Це був екстернат, оцінювання раз на рік в кінці року. Письмові контрольні з усіх предметів, тиждень дуже сильного напрягу (трохи вони не врахували час на доставку контрольних поштою), але цілий рік свободи, спокою і вільного вибору темпу навчання. Були, звісно, деякі нюанси
- трохи запізно дали завдання з образотворчого мистецтва і трудового навчання, але це дрібниці, в порівнянні із світовою революцією. І є надія, що на другий рік все буде ще більш організовано. Ще дуже втішила можливість закінчити навчальний рік на місяць раніше, ніж усі школярі. Поки що це для нас найкращий варіант. Лишаємось у них ще на рік )

В цей навчальний рік мене дуже порадував Назар суттєвим збільшенням самостійності у навчанні. Він повністю сам пройшов курс української мови, теоретичну частину, разом із улюбленим мультимедійним підручником Нова школа Українська мова 3 клас. Це приклад уроку, правда без можливості робити завдання на закріплення матеріалу, як в платній програмі. Вже купила такий самий мультімедійний підручник для 4 класу. Програму з української мови Назар пройшов повністю до кінця січня.


Також абсолютно самостійно пройшов природознавство. Читав рекомендований підручник. Я тільки казала що подивитись по темі на mozaweb.com - не перестаю захоплюватись реалістичними 3д моделями всього на світі. Іноді для розваги влаштовували шоу-читання природознавства - це коли один читає, а другий зображає це. Завжди весело, особливо коли включається 3-річна Алінка і ще хтось із друзів )). Природознавство Назар пройшов повністю до березня, і з цього приводу ми влаштували сімейне свято в піцерії з урочистим читанням останньої глави.

Математика - це те, над чим нам треба було працювати разом, і те, що ми продовжуємо робити влітку. Також у мене вже є улюблений підручник з математики - О. Гісь, Філяк. В цьому році математика - це була подорож разом з козаками по обласних центрах України. В Одесі ми вирішували задачі про одеський гумор, дивились відео-екскурсію по одеських катакомбах. Чомусь у мене, як у вчителя, в усі предмети, і навіть в математику приєднується історія. Привіт фізико-математико-історичному класу 1 школи Бердянська )).
Англійську мову продовжували вчити по Family and Friends 2 частину. Правда, всю книгу за навчальний рік не пройшли, продовжили допроходити влітку. Теорію (з відео, аудіо, піснями і танцями) я давала по 2 уроки за раз, а письмово Назар також робив завдання самостійно. Рідко коли не розуміє якісь слова з тих, що по програмі. Каже, що багато слів знає з ігор. Читає, пише, слухає, говорить. Розмовну англійську я хочу трохи підтягнути, тому на другий рік планую створити такий собі розмовний клуб, можливо з настільними іграми.

Інші предмети пройшли швиденько за пару днів перед атестацією. Хай пробачить мені "Я у світі", "Основи здоров'я" і "Музичне мистецтво" ) Не так там багато творів, які дійсно варто послухати.  А про здоров'я, безпеку, загальнолюдські цінності і інші важливі теми ми і так постійно говоримо кожного дня.

Образотворче мистецтво нам влаштовувала по повній програмі, і навіть більше програми Синя пташка.




Обов'язкові роботи з образотворчого мистецтва і трудового навчання зробили вдома. Ось шедевр - ескіз для театральної афіші:

Настільні ігри розважали нас довгими зимовими неділями в обласній дитячій бібліотеці. Це була чудова нагода зустрітись із друзями, поспілкуватись в теплі, коли холодно.


Також гарним місцем для розваг і навчання став Центр науки Тернополя. https://www.facebook.com/sciencecentre.org.ua/ Я вже навіть не пам'ятаю скільки разів ми там були! І просто так погратись експонатами, на різних заходах, як от хімік-шоу.


 

Також час від часу Назар ходив на Бойовий гопак, але вже з меншим завзяттям. Можливо будемо щось шукати інше спортивне на другий рік.

І, звісно, як же ж без улюбленого KidIt!!! Я вже навіть з рахунку збилась скільки рівнів програмування пройшов Назар. Незмінно весело, цікаво і корисно. Чудове спілкування. Знаю, що наступний буде Piton, а це вже вам не жарти, а справжнє програмування.



В цьому році ми ще спробували новий формат навчання - вдвох з другом на рік молодшим. Навчання+спілкування, а я для них двох вчителька. Нам сподобалось, так що в наступному навчальному році будемо продовжувати. Така собі мікро-школа на 3 дні в тиждень. Що з того вийде, читайте в наступному році ))

Трішки про ускладнюючі фактори. В цьому році в мене більше часу і уваги забирала Алінка. Я вже її водила на розвивалку, ходили на малювання разом з нею. Правда, збільшення самостійності Назара компенсувало збільшення активності Алінки. Я могла лишити Назару завдання і спокійно йти на заняття з Алінкою, знаючи, що Назар все зробить добре.

Ще одним ускладнюючим фактором, який забирав багато сил, часу і енергії у всіх нас, було започатковування нового сімейного бізнесу - равликової ферми. Постійні переїзди з Тернополя в село і назад з комп'ютером на громадському транспорті дуже виснажують. Я зрозуміла, що нам треба машину ))) Але домашнє навчання ідеально вписалось в початок нового життя. Ми не прив'язані до місця, можемо вчитись де завгодно, хоч на гарбузах )) Головне, щоб був інтернет. Добре, що майже усі підручники - на комп'ютері, планшеті і смартфонах, доступні в будь-якому місці. Ну і, збільшення самостійності Назара в навчанні також дало мені більшу свободу реалізовувати власні проекти - читали лекції, допомагати чоловіку, малювати нові картини, вчитись самій ). Зараз допроходжу курс для вчителів НУШ на http://ed-era.com/ Так що, обставини міняються, а домашнє навчання достатньо гнучке, щоб його можна було підлаштувати під потреби і можливості усіх членів сім'ї.



Я починаю бачити, як втілюється в життя одна з найголовніших цілей домашнього навчання, моя мрія - щоб дитина навчилась вчитись тому, що їй треба, що цікавить. Вміння навчатись самостійно. Назар навіть почав проходити курс Автостопом по Біології (підготовка до ЗНО на http://ed-era.com/ ) просто тому, що йому було це цікаво. Також читаємо книжку по хімії, як художню літературу, тому що це цікаво ). Але бажання бути програмістом не пропало. Поживемо-побачимо ) Я рада, що у людини є власні бажання і інтереси. Звісно, в коло інтересів входять і комп'ютерні ігри.

 Ага, ще забула - були розкопки тернопільського замку на початку осені, де Назар також трішки прийняв участь. Ще запуски квадрокоптера. Випробування 3d-ручки. Зустрічі з друзями - регулярно і дуже концентровано. Якщо вже зустрічаються, що спілкуються, граються активно кілька годин. Настільки насичується спілкуванням, що треба зробити перерву на день-два. Також з'явились ще нові друзі. Так що спілкування вистачає, з соціалізацією все ок )))).

Літо - море, равлики, нові друзі в селі. Християнський табір, де було купа друзів і дуже-дуже цікаво. Вперше самостійно, без батьків... ) Літа, як завжди, мало...



Вже готуюсь до нового навчального року. Ще з кожним роком легше тому, що вже є свої напрацювання, улюблені програмні продукти. Зрозумілі інтереси і індивідуальний ритм навчання. Правда, з усталеністю часом приходить нудьга. В цьому році, через різні обставини, я не мала натхнення і сил на цікаві експерименти і проекти. Навчання було більш рутинним. Я менше часу приділяла навчанню, більше вчився Назар самостійно. Менше навчання Fun. Але, з іншого боку, це плюс ) Людина вчиться вчитись.

Який трохи нудний звіт вийшов ) Трохи, як і наш навчальний рік. Хоча, якщо згадати все, не такий вже і нудний )). Але загально -спокій і рівновага. Нові цілі, задачі і можливості. Що буде далі - побачимо, напишу ))

Усім гарного нового навчального року!




Немає коментарів:

Дописати коментар