середу, 30 серпня 2017 р.

Лайф-хаки 2 клас 2016-2017, дистанційна школа Ангстрем

Ось вже майже починається новий навчальний рік, а я хочу таки написати про попередній на дистанційній освіті. Може кому стане у пригоді ) Хоча трохи пізно, літа було мало ))

Найбільше хочу написати про те як ми вчились, що використовували, розклад і всілякі практичні моменти.

Це був 2 клас, дистанційна школа Ангстрем.
Вчитись в дистанційній школі дуже сподобалось. Доступні навчальні плани, розумієш де ти знаходишся по знаннях-темах, орієнтуєшся що треба вивчити на цьому тижні, видно коли будуть контрольні. Це дуже зручно!!! Мінімалізоване спілкування з викладачами (в Ангстремі 2 рази в рік), для нас це також "плюс". Онлайн тести, в яких наклацати відповіді, письмові роботи, скан яких одразу закачується на сайт, відео віршів і фізкультури на емейл. Це все зручно і прогнозовано. З "мінусів" -
були певні технічні проблеми, коли серед року помінялась вчителька, і багато тестів закачувалось заднім числом, це дуже напрягає. Думаєш, що всі тести закриті, а тут новий якийсь з"являється. Так само, напрягла тенденція до збільшення кількості тестів. В новому році обіцяли тест на знання матеріалу до кожного уроку. То вже зовсім перестає бути вільним цікавим навчанням, коли мусиш проходити все, як в рекомендованій книжці, щоб здати тести. Більше починає нагадувати звичайну школу, тільки дома. А на домашнє навчання ми йшли же ж для більшої свободи... Тому в цьому році ми міняємо дистанційну школу на іншу, ідемо у Квітку життя. Зіграло роль і збільшення ціни за навчання. Але, мушу сказати, що адміністрація Ангстрем працює бездоганно. Практично миттєвий зворотній зв"язок, завжди привітні і готові допомогти вирішити проблему.

Ніяких додаткових цікавих матеріалів практично не було на сайті (тільки по інформатиці і іноді англійській мові), все тільки сухий навчальний план із сторінками книжок. Також, багато тестів було прив"язано саме до текстів з підручників, особливо з природознавства. Так от, я побачила, що краще вчитись по рекомендованих підручниках, щоб легше здавати тести )) Принаймні, по природознавству то точно ))
Підручника жодного я не купляла, все закачали на планшет, комп і мій смартфон. Назар дуже добре сприймає підручники з планшета, легко орієнтується.

Математику ми брали в більшості з підручника (стандартний Богданович), в більшості, приклади. Іноді видумувала сама. Іноді цифри теми з підручника, а сюжет власний. Іноді з математики БеркоШко, але не часто. Коли ставало нудно, Назар сам придумував сюжет задач.
Вчились рахувати на чому тільки могли придумати - тут і кубіки, і дерев"яні палички для кави, і лего-цеглинки, і лего-людинки, і каштани, і а-ля матеріали Монтессорі (одиниці, десятки, сотні), тільки з паперу... Все, що тільки можна придумати. Реп"яшки оці дуже крута річ для математики! Для 1 класу взагалі знахідка може бути, додавання-віднімання-склад числа пояснювати.

Таблиця множення - окрема історія. З її розумінням проблем нема. Але от запам"ятати ті цифри... Чесно кажучи, я, хоч і була відмінницею в школі, сама таблиці досі нормально не знаю. Назару вона також трохи важко в голову лізе. Ми її намагались вчити багатьма способами. З віршиками, піснями, подушкокиданням, асоціаціями, карточками.
Мої улюблені відео-навчалочки:
Це розучування на 2, є на усі цифри.


Пробували ігри-навчалочки з плеймаркету на планшеті, але ідеальної не знайшли.
Купила економічну гру з табличкою множення Цвітаріум, будемо продовжувати вчити і застосовувати в 3 класі. Там, правда, такі шалені розрахунки бувають, що мозок плавиться і у дорослих ))
Ще в одну економічну математичну гру граємо з літа Помідорний Джо, просто усі в захваті від неї!
Хочу в 3 класі математику зробити цікавішою і більш наближеною до реальності, із використанням статистичних даних про світ і все навколо. Хочу використовувати підручник О. Гісь з математики, О.Гісь Математика 3 клас, 1 частина - тут можна завантажити

Взагалі, настільні ігри - це те, що стало актуальним в цьому році. Dixit, Dobble, StoryCubes, Дожени обід, Сплячі королеви, Помідорний Джо - просто хіти ) І Клуб настільних ігор "People.Game" в Тернополі і на виїзді )) Діти щасливі грати з нами, де б ми не знаходились, просто накидаються на мене з тими іграми. Мені і самій цікаво грати )) Розвиток уваги Dobble, розвиток зв"язного мовлення StoryCubes, математика, логіка, стратегія...


 

 

Ага, ще про математику. В середовищі гри MinecraftEdu ми з Назаром розробили математичний квест-підсумкову контрольну для 2 класа, 1 півріччя. Я і Назар презентували цей проект на зустрічі для альтернативщиків у навчанні. Хочемо продовжувати розробляти подібні навчальні проекти, долучити інших любителів Майнкрафт.

Як і в 1 класі, продовжуємо використовувати Мультімедійні підручники Нова школа.
В цьому році використовували Музику і Українську мову. В наступному році ще думаю над Природознавством.
Можна купити дешевше (поки що ціни нижчі на деякі предмети, ніж на інших сайтах) тут: http://www.ukrprog.com/index.php?productID=1396
Це українська мова, яка дуже подобається Назару, і я вже купила її на наступний навчальний рік.
Безкоштовно подивитись мультимедійні підручники тут і українську мову і ще деякі інші предмети: https://novashkola.ua/
В принципі, те саме, що за гроші, тільки нема функції клацати інтерактивні тестові приклади на розуміння матеріалу - це те, що Назару подобається, виконувати завдання.
Або тут більше предметів: http://rozumniki.net/

Українська мова. Граматичний матеріал - з мультимедійного підручника. Дуже добре і веселенько! Назар каже, навіть скучив за літо за ним. Підручник Захарійчук (рекомендований) також використовували, коли ліньки щось видумувати, а можна дати переписати вправу. Чи для самостійної роботи зручно, коли даєш завдання і йдеш по справах, а дитина робить )) А найцікавіше - есе. Такі невеличкі твори на вільну або задану тему. Цікаво написати кілька тем на папірчиках, а Назар тягне з коробочки: "Що буде, якщо в кімнату зайде динозавр", "Політ на Марс", "Подорож до Львова"... Або твір на 5 речень, щоб в ньому були використані 3 слова з апострофами. Спочатку писав, щоб якнайменше написати. Але під кінець року Політ на Марс вийшов міні-фантастичним оповіданням в 4 частинах про Банан з Марсу )) В основному, пише грамотно, якщо щось, поправляю. Використовували ручку, яка стирається, щоб страх зробити помилку не заважав вільно виражати думку. Це те, що я збережу до Назара дорослого віку - його твори ))

Читання у нас переважно відбувалось перед сном. Навчальні твори з підручника, особливо сумнівного змісту, читала більше я йому, щоб орієнтувався в літературі. Обговорювали сумнівні, смішні, нелогічні, несучасні моменти - це було цікаво. І були книжки, які читав Назар, цікаві йому. Я також допомагала (частину він, частину я).  Дуже гарна сучасна шкільна хрестоматія! Не можу сказати, що Назар в захваті від читання, але технічно читати вміє. Короткий опис сюжету Зоряних війн перед початком гри читати встигає, а я не завжди встигаю ))) Останні книжки, якими зацікавився - Легенди і міфи народів світу, Велика книга почуттів.

Природознавство - о, природознавство!...  То окрема історія з тим шкільним природознавством... Часто далеке від життя, іноді неправильне, з механічним запам"ятовуванням непотрібних відомостей, щоб здати, "наклацати" тест... Між іншим, деякі тести були відверто з неправильними або із спірними відповідями. Ми просто читали підручник. Якщо читав Юра, ще багато додавав з реальності. Але в цьому році я би хотіла шукати цікаві відео по природознавству, або купити мультимедійний підручник... І не обмежуватись тільки темами підручника. В ідеалі, природознавство би проводити на вулиці. Але взимку і під дощем то буває трохи проблематично. Або теми в підручинку не відповідають порі року )) Юра дає реальні практичні корисні знання на практиці в селі. Найкраще йшло вивчення природознавства в поєднанні з акторською майстерністю ))) Я читаю, як тварини готуються до зими, Назар це зображає ))) Це було дуже весело!!!
О, ще не забуду проект "Захист первоцвітів", який треба було здати, у вигляді плакату. Обговорили проблематику. Були запропоновані варіанти захисту підсніжників - обгородити ліс колючим дротом, поставити на вході міліцію. Бабульок не пускати, або не випускати з підсніжниками. Ще варіант - підняти бабулькам пенсію, а міліція щоб не дозволяла продавати на вулицях, штрафувала.
Ну і, люблю систематизувати матеріал перед здачами по скайпу в таких плакатах )) Легше повторювати.


Англійська мова - Family And Friends. Мені подобається їх програма, вчимось з 1 класу. Скачала все, що тільки знайшла, із матеріалами для вчителів і мультиками. Я, хоч і не знаю англійської, зовсім не вчитель, але там стільки відео, цікавинок, гарно розроблений матеріал, що вчити по тому не складно і досить весело. Також із зображанням того всього, що вивчається (особливо втішила тема Зоопарк))). Також ставила для Назара пісеньки англійською мовою, плейліст по типу: https://www.youtube.com/watch?v=h4eueDYPTIg&list=RDh4eueDYPTIg
Але найбільше ті пісеньки сподобались Алінці. Підсіла на них, просить включити. Співає і робить, як дітки в відео )) Такий собі побічний ефект - Алінка в 2,5 випадково вивчила цифри англійською мовою, розуміє купу слів і фраз. Так само, випадково вивчила цифри українською, і ходить до мене пристає "а що це за буква?". Не здивуюсь, якщо випадково навчиться читати і вивчить ту табличку множення. Бо їй же ж все треба, що Назар робить.
 

Якось за програмою треба було вивчити і записати в аудіофайл вірш англійською мовою. Досить складний, як для 2 класу, але красивий, про дощ. Із словами, які я не знала що означають. Так от, для того, щоб його вивчити, намалювала плакат-підказку із малюночками (на фото).
Хотілося б з цього року додати розмовну англійську з носіями мови. Будемо шукати клуб, спробуємо вписати в розклад. Але, коли постійно з дитиною займаєшся англійською мовою, автоматично в побуті і звертаннях починають проскакувати англійські фрази. Це вже у мене побічний ефект - ще ні з того ні з сього англійську мову вивчу...
Хоче Назар ще польську, тато знає, але поки що бракує постійності і часу у тата. Та і у нас... Як би то все, що хочеться, реалізувати ))

З другого півріччя у нас з"явився щоденник. Працюю над збільшенням самостійності і автономності Назара в навчанні )) Там записувала завдання, які Назар має зробити, теми, які розглянути, сторінки в підручнику, або номери вправ. В кінці дня, коли все зроблено, в нагороду замість оцінки малюю смішний малюнок )) Часто про те, що ми робили в цей день. Там і "Стоп Бабуля" з підсніжником, і день народження тата, і схематично-смішно англійська граматика. І намальована пісня, яка народилась в один з днів "Чому діти мають вуха..." Відкриваєш щоденник і починаєш згадувати, як було весело, щось важливе для нас двох ))
Якщо щось не зроблено в цей день - не проблема, переноситься на інший. Але я так орієнтуюсь що ми робили в цей тиждень, і що ще треба зробити.
Є ще настінний календар з розкладом занять позашкільних. Бігає звіряє який сьогодні день тижня, яке число-місяць.
Розклад. Приблизно. Кожного дня один предмет головний, інші або повторення, або маленькі завдання. В понеділок - природознавство, музика, читання, інформатика, щось легке. Вівторок -  математика. Середа - укр. мова. Четвер - все, що треба ще повторити доробити за тиждень з математики, укр. мови та ін., тести, контрольні. П"ятниця - англійська, субота - доробляли англійську письмову. Це дуже приблизно, розклад гнучкий. Найпродуктивніше навчання - зранку. На вечір хіба читання і природознавство.

Гуртки і зацікавлення.

Інформатика, програмування!! В цьому році це не просто зацікавлення. Назар хоче стати програмістом. Ходить на гурток інформатики в Станції юних техніків, тій, шо на Бамі. Умовно безкоштовно. Там у Назара чудовий викладач інформатики! Програмування міні-ігор на Scratch, програмування Ардуінок. Куди ж без code.org - навіть з цього сайту давали завдання в курсі шкільної інформатики, або для розваги просто так. Під кінець року пройшов курс KidIt - дуууже сподобалось, тепер не дочекається коли буде новий курс. Гроші не малі, але варто платити ці гроші, однозначно!!
Ага, ще згадала, що шкільну програму і трохи більше ми проходили з допомогою мультиків з інформатики. Дуже класні! Шкода, що російською мовою. Просто про складне ) https://www.youtube.com/watch?v=gIeE0s6m-5M&list=PLw7bd_COloYmYucVkBD6HFD1u6aO4M_R6

Ще би хотіла розібратись з програмуванням в Майнкрафт, щось поки бракує на це часу у мене )).
Хоче навчитись монтувати відео, сподобалось 3d моделювання. Хочемо зробити проект в MinecraftEdu для реальної місцевості. Короче, є над чим працювати ))) Приємно, коли дитина хоче!!

Дозволяю грати в ігри, сам встановлює на свій планшет. Пам"яті обмаль, тому навчився її обсяг збільшувати, чистити від тимчасових файлів, прискорювати роботу, проганяти антивірус. З Майнкрафтом вивчив купу англійських слів, які я навіть не знала (не було українізованої версії). В цьому навчальному році хочу запровадити правило - планшет для ігор після обіду, коли буде вільний для цього час.
Буду дозволяти зранку шукати в ютубі якісь цікаві інформаційно-наукові роліки, відео про різні країни (шукати вміє).
Ще нам дуже подобається канал по телевізору DaVinchi learning - можна хоч нон стоп включати, цілодобово щось цікаве. Від історії мистецтв в мультиках до цікавої науки і експериментів.

В 2 класі додаткових занять лишилось мінімум, тільки те, що він сам хотів - окрім інформатики і Клуба настільних ігор ще Бойовий гопак. Займається більше для себе, але перший раз приймав участь у змаганнях, успішно. Але більше змагатись поки не рветься.

Ще дуже цікавиться хімією, але ми тільки почали щось робити, в цьому році продовжимо обов"язково. Спробуємо залучити ще компанію любителів хімії, або зацікавленого викладача.

 

  
Дивились про хімію мультик (також російською):
У цього ж Саакянца є інші цікаві відео про інші науки.

Ще з"являлось бажання навчитись грати на гітарі, я навіть пару уроків дала. Але бракувало системного підходу. Якщо бажання ще буде, сподіваємось продовжити.

 

Влітку нічим навчальним не займались (в традиційному сенсі цього слова, не рахуючи Помідорного Джо), навіть на англійську не вистачило у мене сил і натхнення, окрім англійських пісеньок для Алінки. Відпочивати - теж нелегка робота, особливо з дітьми )) Назар активно відпочивав - 2 місяці провів на морі у бабусі в Бердянську. В цьому році має круті досягнення - добре навчився плавати і пірнати! Плаває досить швидко, майже як я )). Також навчився кататись на пенніборді! Підтягувався, ціле літо провів на турниках. Побував на екскурсії в порту. Літо було веселе )

А через пару днів почнеться новий навчальний рік. Назар вже чекає не дочекається на інформатику, KidIt, цікаву науку, нові майнкрафт-проекти, математику з Помідорним Джо та Цвєтаріумом та інші цікавинки, які я запланувала на новий рік. Якось треба буде все розпланувати у перші дні, щоб не забути реалізувати все задумане.

3 коментарі: